
Firma "starter" - Cum sa nu pierzi primii tai 10.000 de euro in primul tau an de antreprenoriat?
O posibila reteta simpla a succesului unei firme la inceput de drum este:
succes in primul an = un concept bun + 10.000 de euro + 2 clienti
O companie la inceput de drum, un start-up sau - in limba boc-romana - o "firma starter" este pusa in primul an de functionare, in mod tipic, in fata a cinci teste majore:
- tentatia infidelidatii fata de conceptul initial,
- aproximarea gresita a fortei financiare,
- profilarea vaga a clientelei de pornire,
- alimentarea discontinua a pipeline-ului,
- "am un plan, desigur, e la mine in cap..."
In functie de abordare, fiecare dintre aceste "ispite" poate ascunde, in proportii egale, cheia succesului sau a esecului tinerei companii. Lumea antreprenoriatului opereaza dupa reguli aspre de selectie; intrucat nu este loc in ea pentru toti doritorii sau pentru fiecare nou venit, mai mult de 80% dintre antreprenori gresesc grav atunci cand abordeaza usurel si dupa ureche testele de mai sus; ei asigura, prin esecul lor, sccesul si prosperitatea celor putini care le iau in serios. Trist este ca cei care au gresit trag, apoi, concluzia ca antreprenoriatul e o idee proasta.
Statistica e clara
Dincolo de pareri savante si studii statistice, realitatea e simpla si de loc frumoasa: 82% dintre tinerii intreprinzatori nu apuca anul II de antreprenoriat, de cele mai multe ori pentru ca in primul an pierd mai mult de 8.000 de euro (din banii lor, ai familiei, ai bancii sau ai prietenilor) in 3 - 5 greseli elementare si perfect evitabile daca ar fi intrebat pe cineva inainte. Dar tocmai asta e hazul antreprenoriatului, nu? Sa sari in cap sperand ca e apa in bazin... sau poate ca am scapat ceva din vedere? Statisticile sunt clare: 82% dintre tinerii intreprinzatori scapa sigur ceva din vedere.
O alegere anume face diferenta
15 ani de consultanta in afaceri ne-au aratat ca intreprinzatorii aceia multi (82 din 100) care nu apuca anul II asigura de fapt perpetuarea masei de consumatori pe care ceilalti, cei putini, isi cladesc succesul lor in afaceri mai departe. Pe castigatori ii deosebeste de primii cel putin o alegere importanta: ei aleg sa faca in primul an o anume investitie, ieftina dar esentiala - cheltuiesc niste timp, ceva energie, sigur niste orgoliu si chiar si niste bani pentru a-si planifica primele 1.000 de zile de business, pentru a anticipa problemele cele mai probabile de pe traseu si pentru a-si asigura solutii posibile pentru atunci cand acestea vor aparea.
Specialistii in "Start-up 101" vorbesc adesea despre cele 1.095 de ocazii de a gresi in primii 3 ani de antreprenoriat.
Cate o alegere esentiala pe zi, in fiecare zi, in primii ani ani in business...
Atitudinea celor multi (si pierzatori pana la urma) in fata acestor alegeri este adesea de tipul "Adica ce, eu sunt prost? Las' ca o sa ma descurc..." In principiu, cei putini care au succes sunt de fapt aceiasi (putini) care isi doresc in mod serios succesul in afaceri, nu doar sar in cap la "ce-o da Domnul...". Ei recunosc ca nu le stiu chiar pe toate si nici chiar de la inceput, ei investesc cateva zeci de ore, cateva sute de euro si cateva mii de neuroni pentru a evita sa piarda 8.000, 10.000 sau chiar mai mult, plus ranile orgoliului personal, in capcanele inceputului in afaceri.
Businessul este ca sexul
Afaceri se fac de vreo 7.000 de ani si capcanele inceputului in business sunt fix aceleasi, tot de atunci incoace. Ca si in cazul sexului, a vorbi despre antreprenoriat - si a incerca sa iti imaginezi ce e de facut si cum anume - fara sa il si faci in mod nemijlocit este in cel mai bun caz o chestie nostima. De fapt, si cel mai adesea, este o chestie foarte gresita care te va face nefericit si anume repede. Daca tot se fac afaceri de atata timp, precis exista dupa atata timp o gramada de oameni care au inteles cate ceva despre asta iar cativa dintre ei sunt chiar dispusi iar unii sunt si in stare sa iti explice si tie, tinere antreprenor, la ce dificultati sa te astepti in primii ani de business si cum e cel mai bine sa le eviti sau sa le depasesti.
Merita ca pentru asta sa faci un compromis la orgoliu, sa cheltuiesti la vremea potrivita niste timp, niste energie si niste bani? Merita asta ca sa nu ingrosi si tu randurile consumatorilor? Numai tu stii raspunsul, tinere viitor antreprenor.