TimeToMarket #38 - Bani: ii primesti si nu-i mai dai!

Jocul pentru granturi de la UE incepe; stim regulile?  Unii stiu cum e cu banii cadou:

Mama lui Bula statea de vorba la cofetarie cu doua vecine. Subiectul: Cat de multi bani castiga copiii lor.
Prima zice:
- Vasile, baiatul meu a ajuns mare chirurg, are atat de multi bani incat i-a facut cadou o Dacie unui prieten.
A doua:
- Gheorghita al meu a ajuns mare avocat si are atitia bani incat a facut cadou un apartament.
Mama lui Bula:
- Bula al meu n-a invatat nimic, nu s-a ales nimic de el, e somer, se drogheaza. Si colac peste pupaza e si homosexual. Norocul lui e ca are doi amanti, unul doctor si unul avocat, care i-au facut cadou o casa si o masina.

Sigur, veti spune dvs., numai ca nu multi dintre noi s-au nascut atat de norocosi incat sa primeasca astfel de cadouri... Si-atunci... ce face o companie, un administrator, un manager, un angajat atunci cand afacerea nu mai creste in acelasi mod ca pana acuma, stagneaza sau o ia la vale? E mai tot timpul "fresh", "odihnit" si "bine dispus"? Da, daca asteapta sa primeasca o casa si o masina, desigur!
Sau, in varianta mai aproape de realitate, are "ochii rosii", "parul ravasit" si simte ca i "se clatina acoperisul deasupra capului"?
Dumneavoastra unde va incadrati ? De fapt, oriunde credeti ca va incadrati, pericolul este acelasi. Intr-unul din cazuri e mai evident iar in celalalt e ascuns sub o masca - cea a starii de bine. Ceea ce va recomandam sa faceti este sa analizati periodic "starea sanatatii" afacerii Dvs. Si sa faceti din mers "tratamentele" necesare.

Noi - echipa de consultanti si prieteni de la BusinessMachine - dorim sa va ajutam sa dormiti bine noaptea si acest lucru sa va coste cat mai putin! Cum se poate asa ceva - e foarte simplu: trebuie doar sa ne contactati si noi va vom ajuta sa accesati banii de care aveti atata nevoie - si unde mai pui ca sunt si nerambursabili.
Pentru a face acest pas nu aveti nevoie decat de putin curaj antreprenorial si sa fiti open minded. Sunt cerinte foarte cautate in UE si care s-au dovedit a fi de succes.

Dupa cum probabil ati ghicit/banuit este vorba despre accesarea fondurilor UE post-aderare (adica de vreo 30 mld. de EURO, ca sa fim mai exacti). Insa atentie - acesti bani sunt impartiti pe diferite sectoare de activitate astfel incat sa poata avea un impact cat mai bun asupra intregii economii romanesti. Acest lucru inseamna ca de fapt exista anumite sume de pana la cateva sute de milioane de EURO care ar fi disponibile pentru genul de activitate pe care o intreprindeti - lucru care se traduce astfel: cine doreste sa se dezvolte aproape gratis ar fi bine sa o faca cat mai repede, pentru ca, daca nu o faceti Dvs., Competitorii sigur o vor face !!!

Fondurile europene pentru Romania, a caror valoare depaseste 30 miliarde de euro, vor putea fi accesate, pana in 2013, de companiile private si de organizatiile si autoritatile publice.
Pentru programarea 2007-2013 exista trei instrumente financiare cunoscute ca Fonduri structurale respectiv :
* Fondul European de Dezvoltare Regional (FEDR)
* Fondul Social European (FSE)
* Fondul de Coeziune (FC) si doua Actiuni Complementare, respectiv:
* Fondul European pentru Agricultura si Dezvolare Rurala (FEADR)
* Fondul European pentru Pescuit (FEP)

F.E.D.R.

Prin Fondul European de Dezvoltare Regionala vor fi finantate investitii productive care sa contribuie la crearea si salvarea de locuri de munca, in principal prin investitii cu prioritate in IMM-uri, investitii in infrastructura, dezvoltarea potentialului autohton prin masuri de sprijin la nivel regional si local.
Rata maxima de interventie comunitara este de 85% pentru FEDR.
Din sfera activitatilor eligibile nu vor face parte TVA, dobanzi la credite, achizitionarea de terenuri intr-un cuantum mai mare de 10% din cheltuiala totala eligibila pentru activitatea respectiva, constructii de locuinte si dezactivarea statiilor de energie nucleara.

F.S.E.

FSE are ca sarcina imbunatatirea oportunitatilor de angajare pentru someri si muncitori in Piata Unica, prin cresterea mobilitatii lor si prin facilitarea adaptarii la schimbarile industriale, in particular prin instruire vocationala si reinstruire, precum si prin sistemele de recrutare.
Prin intermediul sau se acorda sustinere financiara actiunilor de formare si reconversie profesionala ca si celor vizand crearea de noi locuri de munca.
In cadrul obiectivelor "Convergenta" si "Competitivitate regionala si ocuparea fortei de munca", FSE va sprijini actiuni legate de:

1. Cresterea adaptabilitatii lucratorilor, a intreprinderilor si antreprenorilor in vederea anticiparii si aplicarea unui management al schimbarii economice;
2. Imbunatatirea accesului la angajare si incluziune sustenabila pe piata muncii a persoanelor inactive, prevenirea somajului;
3. Intarirea incluziunii sociale a categoriilor dezavantajate;
4. Intarirea resurselor umane.
Din sfera activitatilor eligibile nu vor face parte TVA, dobanzi la credite, achizitionarea de infrastructura, bunuri mobile depreciabile, bunuri imobile si terenuri.

F.C.

Spre deosebire de Fondurile Structurale, Fondul de Coeziune nu cofinanteaza programe, ci furnizeaza finantare directa pentru proiecte individuale, care sunt clar identificate de la inceput. Decizia de a finanta un proiect este luata de Comisie, in acord cu Statul Membru beneficiar, in
timp ce proiectele sunt administrate de autoritati nationale si supervizate de un Comitet de Monitorizare.
Fondul de coeziune este instrumentul financiar care sprijina investitiile in domeniul infrastructurii de transport, energiei si mediului.
Rata maxima de finantare prin Fondul de Coeziune este de 85% din cheltuiala publica pe proiect.
Din sfera activitatilor eligibile nu vor face parte dobanzile la credite, achizitionarea de terenuri intr-un cuantum mai mare de 10% din cheltuiala totala eligibila pentru activitatea respectiva, constructii de locuinte, dezactivarea statiilor de energie nucleara, TVA recuperabil.

F.E.A.D.R.

Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala este actiunea complementara destinata politicii agricole comune a Uniunii Europene.
Este destinat imbunatatirii eficientei structurilor de productie, procesare si marketing al produselor agricole si forestiere si dezvoltarii potentialului local in zonele rurale. Este corespondentul Fondului SAPARD, accesibil in perioada de pre-aderare.
Are ca obiective sustinerea pietei produselor agricole si promovarea restructurarii agriculturii comunitare.

Actiunile care vor fi finantate prin FEADR sunt:
1. investitii in holdinguri agricole;
2. sprijin de inceput pentru tineri fermieri;
3. instruire profesionala;
4. sprijin pentru scheme de pensionare anticipata;
5. alocatii compensatorii pentru zone dezavantajate;
6. masuri de agro-mediu;
7. procesarea si marketingul produselor agricole;
8. dezvoltarea si promovarea padurilor;
9. masuri pentru adaptarea si dezvoltarea zonelor rurale.

F.E.P.

Fondul European pentru Pescuit (FEP) este actiunea financiara complementara destinata politicii comunitare din domeniul pescuitului, care sprijina masuri pentru cresterea competitivitatii sectorului piscicol, in conditiile asigurarii unui echilibru durabil intre resurse si capacitatea de
exploatare.

Actiunile care vor fi finantate prin FEP sunt:
1. ajustari ale efortului in sectorul pescuitului;
2. modernizarea flotei;
3. dezvoltarea de ferme de pescuit;
4. protectia zonelor maritime;
5. facilitati in porturile de pescuit;
6. procesarea si marketingul produselor de peste;
7. promovarea produselor.

Banii (aproximativ 19 mld de EURO) aferenti fondurilor structurale (FEDR, FSE si FC) se impart (in principal) in cadrul a 7 (sapte) programe operationale (PO):

Nr. Crt.
Program Operational

Autoritate de Management

Instrumentele Structurale

1
Cresterea competitivitatii economice

Ministerul Economiei si Comertului

FEDR
2
Infrastructura de Transport

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului

FEDR
FC
3
Mediu
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor

FEDR
FC
4
Dezvoltarea resurselor umane

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei

FSE
5
Regional
Ministerul Integrarii Europene

FEDR
6
Dezvoltarea capacitatii administrative
Ministerul Administratiei si Internelor

FSE
7
Asistenta Tehnica
Ministerul Finantelor

FEDR
Pentru fiecare program operational exista cate un program complement care contine:
* Axele prioritare si operatiunile prin care se implementeaza fiecare axa prioritara;
* Durata operatiunilor ;
* Categorizarea interventiilor la nivelul domeniului major de interventie (tema prioritara, tipul teritoriului, forma de finantare) ;
* Marimea grantului ;
* Eligibilitatea proiectelor / beneficiarilor si criteriile de selectie ;
* Indicatorii de monitorizare;
* Tipul de beneficiari eligibili Momentan, toate aceste fonduri nerambursabile sunt inca nedefinitivate din punct de vedere al procedurilor (ghidul solicitantului si alte documente conexe). Toate informatiile pe care le puteti gasi in momenul de fata pe site-ul nostru sunt in permanenta actualizate. Din acest motiv va rugam sa va abonati la NEWSLETTER-ul nostru pentru a fi primii care beneficiaza de cele mai proaspete si fierbinti informatii.

Si-apoi, va puteti gandi serios la o casa (de bani) si o masina (de fabricat fonduri europene), cadou din partea unor oameni care abia asteapta sa va cunoasca - echipa de consultanti & prieteni de la BusinessMachine.

Domeniile pentru care am desfășurat angajamente de instruire practică și consultanță managerială:

Cursuri aplicative

Vânzări accelerate
"Nu există vânzători buni si vânzători slabi; există oameni care conving și alții care se lasă convinși."

Acces rapid în piețe noi
"Firmele de succes nu investesc în marketing pentru că au bani, ci au bani pentru că investesc în marketing."

Middle-management: importanța conducătorilor de echipe 
"Performanțele afacerii depind de profesionalismul mananagerilor intermediari."

P4P (pay for performance) - motorul creșterii performanței
"Cel mai eficient și modern sistem de recompensare a personalului, satisfăcător atât pentru angajat cât și pentru patronat."

TimeToMarket (RO)

#78: Dupa lege, religie, ratiune si emotii, ce mai cumparam?

Omul mileniului III se percepe pe sine tot mai mult drept un individ unic și irepetabil, cu personalitatea și sensibilitățile sale, care îl definesc ca om. Surprinzător – sau nu – oamenilor pare să le fie bine așa, acest nou comportament, ne-rațional și bazat preponderent pe EMOȚII nu este și disfuncțional. Realitatea obiectivă însă nu se schimbă, doar percepția noastră despre ea. Acceptând emoțiile, sentimentele și dorințele drept ceea ce sunt nu trebuie, totuși, să devenim o țintă și mai ușoară tehnicilor consumeriste îndreptate asupra noastră.

Cât de liber mai decidem? [citeste tot]

Date contact

Adresa:
Bd. Libertății nr. 1,      Intrarea 2, Et. 4, Ap. 34,      Cod Postal 040127, Sector 4, București, România
Tel:
+4 0 721 228 331
E-Mail:
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web:
www.businessmachine.ro

markerGăsește-ne pe hartă

Prietenii nostri