
Poate l-ați văzut pe lăutar zilele astea, la Piața Victoriei, sau poate că nu; oricum, vă povestesc eu acum pe scurt ce am văzut și ce am reținut (lecția de management a lăutarului):
Poate l-ați văzut pe lăutar zilele astea, la Piața Victoriei, sau poate că nu; oricum, vă povestesc eu acum pe scurt ce am văzut și ce am reținut (lecția de management a lăutarului):
”Domnu`, domnu`, luați-le mai bine pe astea, că sunt făcute la noi, nu sunt străine!” mi-a atras atenția acum vreo trei săptămâni un personaj, într-un hypermarket. M-a pus pe gânduri personajul iar acum, că am petrecut ceva timp gândind și am adunat ceva date și le-am și procesat sumar, pot să butonez niște concluzii preliminare.
Andra: ”Frumusețea interioară e cea care contează!”
Costin: ”Da? Atunci de ce nu te întorci tu pe dos și să umbli așa prin lume?”
Dialogul de mai sus nu e un banc. Intră în categoria ”nu e banc dar e bun.” Discuția de mai sus e reală, am asistat la ea, s-a purtat între doi foști colegi, acum o vreme (am schimbat numele, dar se știu ei).
”Ca să înțelegem ce ne trebuie ca să arătăm bine” scrie Amy Alkon pentru Psychology Today, ”e nevoie întâi să clarificăm ce înseamnă să arăți bine: înseamnă să fii sexy”. Articolul lui Amy e interesant; ca și Costin acum câțiva ani, subliniază că, desigur, calitățile sufletești, expertiza profesională și intelectul tău contează foarte mult dar nu te vor duce prea departe în viață dacă nu sunt însoțite și de un look atrăgător.
Ți-e ușor sau greu să spui NU?
10 feluri de a refuza în mod amabil și fără să te simți vinovat(ă)
”Notați fiecare câte un lucru care nu vă reușește așa cum ați vrea”, am cerut săptămâna trecută unui grup de colaboratori, ca să lucrăm apoi la a îmbunătăți performanțele pentru fiecare. Dintre toți, Roxana a ieșit în evidență cu ce a notat: ”Mi-e greu să spun NU”. Bună temă de discuție, m-am gândit, câteodată un NU la momentul potrivit ne-ar fi de mare folos, fiecăruia. Chiar și Steve Jobs avea o părere despre acest subiect:
Vrei să placi?
Iată 7 deprinderi ca să placi oricui, din prima:
Cu toții avem nevoie din când în când - la muncă, cu prietenii sau acasă - de re-confirmarea faptului că suntem OK și că cei din jur ne plac. Tu cum stai la acest capitol? Placi celorlalți?
De ce sunt greu de găsit managerii de proiect?
Șefuț ești numit dar manager trebuie să devii
Alex a fost tocmit de o firmă de software ca să facă pre-sales și a primit titulatura de Project Manager. Titlul de ”Manager” sună bine, ”Project” pare ceva important dar împreună ce-or fi însemnând cuvintele astea? Ce se așteaptă, de fapt, de la mine? – se întreabă flăcăul.
Care e profilul unui conducător de echipă bun?
Mi-am ajutat un amic să fie promovat, atâta cât m-am priceput. Lucrează într-o firmă care merge bine și nu că i-aș fi "pus o pilă", doar l-am sfătuit ce să facă să nu mai fie sărit din nou atunci când se promovează la ei câte un om din interior, adică prin noiembrie. Se pare că a fost cu folos pentru că, acum trei luni, pe Andrei l-au făcut șef de echipă. Pe merit, făcuse treabă bună atâta timp și își dorea o promovare. Era atunci mulțumit și optimist. Acum însă mi se plânge că șefia nu prea merge cum spera și are îndoieli despre sine. Zice că muncește mai mult, e mai stresat ca înainte, a reușit să-și cam strice prietenia cu foștii colegi și nici șeful de secție nu e foarte fericit despre el. În afară de puținii bănuți în plus și că doamna lui are cu ce se lăuda la prietene, pentru Andrei nicio veste bună încă despre promovarea asta. "Ce mai vor, frate, ăștia de la mine?”
Șefia nu a venit cu liniște. Da, mai e ceva, niște așteptări ascunse și va trebui să discut din nou cu Andrei, ca să îi fie bine și lui și celorlalți.
Ești șef? Ai un șef? Atenție la puterea dar și la slăbiciunile managerilor intermediari
Azi, despre Managerul de Departament
Când vine vorba despre ierarhie, în folclorul urban găsim deja bine instalată sintagma “șefi, șefuți și fu…, mă rog, restul”. Șefii de departamente și coordonatorii de echipe au la dispoziție puterea cumulată a oamenilor și a resurselor lor, plus încă ceva. Ce fac cu ele? Își cunosc ei și își folosesc cum trebuie puterea reală de a face bine, pentru ei și pentru alții?
Ai observat deja că nu toți cei care au fost făcuți șefi au devenit peste noapte și manageri. Nici nu aveau cum, pentru că mai trebuie ceva, pe lângă numirea în funcție. Șefuț ești numit dar manager trebuie să devii. Ce ar mai trebui nu e mult, dar e important: niște instruire practică intensivă în bazele practicii meseriei de manager. Fără un minimum de instruire specifică, trebuie să faci față unei perioade dificile: un an sau mai mult de acomodare la noul rol, cu învățare prin pseudo-metoda ”văzând și făcând”, perioadă uneori dureroasă, alteori jenantă și mereu costisitoare, pentru toți.
4 momente când se poate rata prea ușor vânzarea
De ce nu vindem mai mult? Cum de atatea vanzari nu se finalizeaza? Unde se duc vanzarile ratate cand se duc ele? Si, mai ales, de ce? Ai zice ca raspunsul e simplu, pentru ca studiile arata fara echivoc faptul ca vanzarile se rateaza in mereu aceleasi patru momente critice si din mereu aceleasi patru motive dar, mai des dacat am vrea, vanzatorul – de lenjerie, de ingrasaminte, de IT, de baterii de baie, de saci de plastic sau de ce-o fi el - nu-si pune astfel de intrebari. Cel mai adesea intalnit vanzator nu-si bate capul cu aiureli de-astea. El/ea are de vandut, nu-si permite sa bata din gura despre ocazii ratate cand sta cu mintea doar la vanzarile pe care trebuie sa le reuseasca. Sunt foarte concentrati asupra a ceea ce este de facut, asa ca nu au nici timp, nici chef sa gandeasca negativ.
Memoria – managerul experiențelor trecute
Memoria, capacitatea mintii de a administra amintiri, este vitala pentru functionarea noastra ca oameni, in viata personala, sociala sau profesionala. Si cu cat facem dovada unei capacitati mai bune de memorie, cu atat performanta noastra ca oameni, printre alti oameni, este mai buna. Abilitatea de a-ti aminti nume, date, cifre sau detalii iti poate da un avantaj real in viata si in meserie. Capacitatea individului de utilizare a memoriei este limitata dar vestea buna este ca ea poate fi imbunatatita, prin antrenament.
Nu-ți spun nimic nou, nu? De acord, dar de la un nivel încolo, treaba făcută ”nu tocmai bine” nu mai poate trece neobservată, pentru că duce la performanțe vizibil proaste, iar clienții - fir-ar să fie - au așa o vedere ascuțită la ce nu e bine...
Iată 12 semne care ar trebui să-ți spună că ceva nu merge cum se cuvine în firmă și unde anume. Ai observat recent vreunul? L-ai observat înainte sau după ce i-au simțit și clienții efectele?
Școala veche de teambuilding, testată din nou
Doamna mea tocmai s-a întors la 3 azi dimineață de la ”teambuilding” de corporație. Teambuilding tipic de ”școală veche”, când șeful își scoate subalternii la o băută. Indiferent dacă petrecerea are loc într-o seară sau de-a lungul unui weekend, la restaurant, în club sau la munte, asta s-a tot făcut și încă se mai face. Pentru că dă și rezultate?
Comportamentele greșite pot fi identificate și corectate
După ce am văzut "pe dinăuntru" câteva sute de firme în ultimii 15 ani și am lucrat cu peste 2.000 de oameni la îmbunătățirea performanțelor lor, am adunat o listă cu comportamente profesionale defectuoase - ale diferitelor categorii de personal - care au impact nefast asupra afacerii, asupra carierei celor în cauză, dar și asupra celorlalți oameni din firmă.
Când am ajuns la 101 lucruri care pot să meargă prost în firmă, m-am gândit să le împărtășesc și cu tine. Pentru simplitate, ți le prezint în continuare grupate pe cele 7 dimensiuni funcționale ale organizației:
CEO - Conducerea
OPS - Operațiuni
FIN - Financiar/Contabilitate
ADM - Administrativ
HRM - Managementul resurselor umane
MKT - Marketing
SAL - Vânzări/Distribuție
“Am nevoie de blugi noi”, îmi spune copilul. Cum a stabilit el asta și cum iau eu acum decizia de cumpărare? Cât din ce spune el este nevoie și cât e dorință? Și cum le deosebim, acasă sau la muncă?
Am văzut între ruinele Efesului toalete de acum 3.000 de ani - arătau ca și cele de azi - și m-am gândit că și atunci bărbații erau probabil adesea criticați pentru stropirea în exces, în interiorul și în afara vasului de toaletă, și atunci ca și acum probabil pe bună dreptate. A fost nevoie de 3.000 de ani, de o teorie premiată cu un Nobel și de o aplicare creativă a ei în Amsterdam ca să se găsească o soluție pentru toalete mai curate.
De ce dezbatem asta într-un loc dedicat managementului și marketingului? Pentru că este vorba de fapt despre tehnici motivaționale. N-ai zice, la prima privire, nu? Iată a doua privire:
Ei bine, B2Me este deja prezentul. inspirat de Michael Zipursky
Modelele de afaceri B2B si B2C au dominat, inca din anii '80 (sau '90 la noi), gandirea despre cum abordam piata. "B2B - business to business" si "B2C - business to consumer" au definit modul de planificare si de actiune pentru o intreaga generatie de marketeri, distribuitori si vanzatori. Lista a fost completata cu "B2G - business to government" si astfel specialistii in marketing si vanzari au avut un model articulat si complet.
Problema e ca traditionalele abordari ale pietei bazate pe modelele B2B, B2C si B2G - diferite intre ele, desigur dar avand si un important element comun - dau semne de oboseala si nu mai dau aceleasi rezultate. Avem un model nou?
Vreau să vând dar nu știu cui
Din perspectivă strict logică, mișcarea sau vânzarea fără țintă nu sunt neapărat lucruri rele. Există și o veste bună despre a nu avea o țintă: dacă nu știi unde mergi nu ai cum să te rătăcești. Pe de altă parte, ce șanse ai să ajungi? Sau poate chiar ești deja acolo și nu-ți dai seama...
Gata, destule bâjbâieli logice.
Iată situația concretă care mi-a stârnit rătăcirile de mai sus:
Ieri, în timpul unei revederi pe seară, am stat de vorbă cu un fost client cu care am rămas prieten, pe care în poveste îl vom numi dl. B. că să îi protejăm anonimatul.
Peste 151 de milioane de oameni se tem sa vorbeasca in public
"La o inmormantare, cei mai multi dintre cei de fata ar prefera sa zaca in sicriu decat sa se ridice si sa zica doua vorbe despre decedat." - Jerry Seinfeld
Fobiile sunt, in general, manifestari de frica irationala - dar intensa - fata de anumite situatii sau lucruri. Fobiile sociale se manifesta prin teama de nimic concret, ci pur si simplu de a fi umilit in situatii sociale, mai ales cu martori de fata. Dintre fobiile sociale, glosofobia (teama de a vorbi in public) este cea mai frecvent intalnita, de departe.
In general, eficienta inseamna rezultate maxime cu costuri minime. Pentru o firma, eficienta poate avea insa mai multe definitii.
De asemenea, in cautarea eficientei managementul este expus riscului de a calca in cateva capcane periculoase. Iata unele dintre ele...
Doua feluri de cersetori
Firma noastra are biroul in Bucuresti, in centru, iar cu casa eu stau pe la periferie; in acest mod simplu, de cativa ani incoace, iau stopurile de pe Bulevardul Unirii la rand de macar doua ori pe zi. La pachet cu stopurile, iau la rand si pe baietii cu parbrizele si cersetorii. Dupa atatea mii de stopuri, de cersetori si de dimineti si seri la rand, pot sa afirm cu tarie: Exista in mod clar doua feluri de cersetori. Nu unul, nu trei, fix doua feluri. La ce ne foloseste sa stim asta?
Intâmplare lângă trafic
Stateam deunazi la coada la stop, si anume coada care susura incet la vale, sclipind in soare dinspre Palatul Parlamentului catre Piata Unirii, pe langa renumitele fantani. Doi conationali simpatici si minori incercau, ca de obicei, sa-si vanda serviciile de spalare a parbrizului. Uneori le merge, alteori nu, iar in ziua aceea au avut o surpriza.
Raspuns: Fiindca e grea. Iar cele 3 motive pentru care e grea vanzarea de consultanta in Romania sunt: vanzarea, consultanta si Romania.
Vanzarea e esentialmente o chestie incurcata, pentru ca e despre oameni si despre problemele lor cu capul, ca sa zic asa, si se va vedea mai departe cum vine asta.
Unii marketeri autohtoni pacatuiesc mai mult decat altii, fiecare dupa priceperea sa.
Pacatul se numea la inceput amartia (amartia = alaturi de tinta). In Balcanii ortodocsi, pacatul este inteles, este trait si este judecat in modul cel mai apropiat de traditia originara: pacat = abatere de la voia Domnului, ratare a "tintei", a reperelor care ar trebui sa jaloneze viata dreapta a omului. Daca ratarea tintei vine din rea vointa sau din prea putina putinta, nu conteaza prea tare in gravitatea situatiei rezultate.
Cum deosebesti profesionistii de entuziasti?
Intr-o natie de zeci de milioane de destepti din nastere, nu e intotdeauna simplu de ales consultantul potrivit. O echipa de consultanti specialisti in G2M (GoToMarket) ar trebui sa iti poata spune de la inceput ce sanse de succes ai, ar trebui sa nu coste mai mult decat un angajat bun, ar trebui sa fie capabili sa te ajute sa iti cresti rapid eficienta afacerii si ar mai trebui si sa se plateasca in buna masura singuri, din rezultatele suplimentare pe care vor ajuta sa le genereze afacerea ta.
Afacerea cu software ar trebui sa aduca intre 10 si 400 de mii de euro in primele 15 luni de activitate. Cum iti merge vanzarea pana acum?
Tu si/sau prietenii tai ati dezvoltat o aplicatie care merge. Acum, mai trebuie doar sa se vanda. Cum se vinde la 6 clienti mari in primele 15 luni? Expertiza tehnica o aveti, a fost esentiala la dezvoltarea solutiei, dar nu e suficienta si pentru a vinde. Banii vin in urma unor actiuni comerciale, care cer alte cunostinte si abilitati. Le aveti?
Ce cred potentialii investitori despre afacerea ta?
Acum 50 de ani, bunicii tai au asteptat "sa vina americanii"; acum 20 de ani, parintii tai au sperat "sa vina investitorii"; acum ai si tu sansa ta. Americanii nu au raspuns la apel, din '47 si pana in '89. Investitorii anilor '90 nu au fost convinsi sa ne placa. Ai si tu, acum, la randul tau, sansa de a rata cuplarea cu lumea.
Firma "starter" - Cum sa nu pierzi primii tai 10.000 de euro in primul tau an de antreprenoriat?
O posibila reteta simpla a succesului unei firme la inceput de drum este:
succes in primul an = un concept bun + 10.000 de euro + 2 clienti
O companie la inceput de drum, un start-up sau - in limba boc-romana - o "firma starter" este pusa in primul an de functionare, in mod tipic, in fata a cinci teste majore:
articol contribuit de Cosmin Chivu, AMI Communications
Majoritatea gadgeturilor destinate femeilor urmeaza stereotipul roz sau bling-bling ignorandu-se utilitatea lor si asteptarile, nevoile femeilor. Multi producatori considera ca daca produsul este de culoare roz – cea mai des folosita culoare la electronice destinate exclusiv femeilor – sau are floricele si elemente stralucitoare este perfect pentru o femeie.
Traim in culori. Percepem realitatea inconjuratoare si chiar luam decizii in culori.
Un studiu finalizat in august 2009 de specialistii in marketing de la BusinessMachine, pe 42 de campanii de comunicare derulate in Romania in ultimii 2 ani, releva ca prima noastra reactie la un mesaj este in 72% din cazuri decisa de culoarea mesajului si imaginile asociate acestuia si numai in proportie de 28% de cuvintele si logica mesajului.
Loialitatea scazuta e un fapt ingrijorator, pe de alta parte exista solutii la indemana pentru a administra aceste situatii.
"Absenta loialitatii angajatilor imi arata ca undeva facem o greseala grava si ca cheltuim total aiurea pe implicarea angajatilor.
Despre alt brand in mare suferinta: Romania
Mare brand, Madonna. Se da de exemplu la cursuri de marketing, se admira pentru dibacia si eterna prospetime a strategiei, se tine de prototip al reinventarii brandului... Trebuia sa vad cum se face asta live!
"Vezi ca nu scrie pe nicaieri Gradistea de Munte dar acolo trebuie sa ajungi de fapt. Cauti la iesirea din Calan un drum - chiar daca nu apare pe harta - care are indicator catre Bosorod. Ala de fapt duce la Gradistea."
Asta e o mostra de indicatii extrem de valoroase de la prietenul meu Radu, fara de care nu ma simteam in stare sa plec in excursie spre vestigiile istorice ale natiei romanesti din zone ca Orastie, Tismana, Hurezi.
Tot mai sus in cariera si tot mai repede... Poate devine sport olimpic...
In catunul de pe coasta, un grec intre doua varste isi clatina moale umbra violeta in lumina amurgului, in fata pravaliei lui si incerca sa faca conversatie unei turiste prafuite, coborata pe poteca dinspre ruinele din deal. Dupa ce s-a linistit in legatura cu drumul si cu distanta pana in vale, turista a remarcat ca grecul e chiar simpatic, cu pravalia, cu scaunul si cu amurgul lui.
- Ce mi-ar placea si mie o viata ca a ta... asa, linistita... fantazeaza turista cu grecul si cu sine, intre primul si al doilea ouzaki rece.
Daca imperechezi un rechin cu pestisorul de aur, va rezulta un pestisor care iti indeplineste ultimele trei dorinte.
Rechinul, ca tip comportamental in societate si in organizatie, nu e un model tocmai simpatic. Pestisorul de aur, pe de alta parte, e o fantezie, o glumitza pe care nu o ia nimeni in serios, nici in societate si nici in firma. La intersectia lor, insa, iata o creatura foarte pragmatica.
Hai sa invatam sa abordam pragmatic nevoia sau dorinta de a avansa mai repede in cariera. Sigur ca nu ne place sa recunoastem ca mai avem de invatat. Numai ca, atunci cand lucrurile o iau razna, constatam ca era mai bine daca invatam la timp.
El si ea aveau un caine. Cainele era rau si sacaitor si se hotarasc sa scape de el. El ia cainele, se urca in masina, il duce la cateva strazi distanta si il lasa acolo. Se intoarce acasa si, peste o ora, hop si cainele la usa. A doua zi, se urca el in masina, ia cainele si il duce departe, in alt cartier. Se intoarce acasa si peste doua ore iar apare cainele la usa. A treia zi, ia el cainele, il baga in masina, da ture prin oras, o ia pe tot felul se strazi, se invarte, iese pe la periferie... lasa cainele, se urca in masina si pleaca. Peste cateva ore suna telefonul in casa. Ea raspunde. La telefon, el:
- Nevasta, s-a intors cainele acasa?
- Da, s-a intors.
- Da-l la telefon ca m-am ratacit...
Un amestec de experiente nemijlocit senzoriale este cea mai noua si directa cale de promovare a unei marfi (ca o fi ea produs, serviciu sau idee) catre viitorii sai consumatori.
Chinezii isi inchipuie ca sunt tare intelepti dar iata ca ei nu vad deosebirea intre criza si oportunitate...
Si daca preferati frizerul, asta inseamna ca el e va este superior?
Demonstratia cu numere a eficientei investitiei in specialisti:
Un manager detasat o vreme, ca sa readuca pe profit o filiala a firmei, scrie sotiei ramasa acasa:
"Draga mea, costurile sunt inca prea mari si vanzarile merg prost, nu-ti pot trimite salariul luna aceasta, asa ca iti trimit 100 de saruturi. Te iubesc!"
Dupa cateva zile, sotia ii raspunde:
Business fara marketing nu numai ca nu se poate dar cine isi inchipuie asta nu ajunge departe. Putem demonstra chiar ca o echipa de specialisti in marketing costa cat un singur angajat si te ajuta sa vinzi de 2 ori mai mult si de 3 ori mai repede.
De ce ar considera unii ca este imoral sa vrei sa iti pastrezi jobul si sa faci ceva pentru asta? Iata un alt punct de vedere:
Ce e de facut pentru a dinamiza vanzarile...
M27 BusinessMachine va propune - voua sau cunoscutilor vostri in pericol de a fi "restructurati" - SINGURUL program de instruire, la limita moralitatii dar foarte practic, despre cum se pastreaza slujba.
Va asteptam, alaturi de Ilie Serbanescu si Radu Ghetea...
Lucrurile pe care nu ti le-au spus niciodata acasa sau la scoala despre cum sa faci sa fie concediat celalalt, nu tu.
Decizia de deplasare catre un segment nou nu trebuie luata nici usor, nici prea devreme; de cele mai multe ori recomandam clientilor sa mai astepte si sa se mai pregateasca inainte de a iesi in afara segmentului unde sunt confortabili in prezent.
4 motive pentru a NU migra catre un nou segment:
O buna intelegere a pietei si a felului in care aceasta va evolua in viitorul imediat ne poate pastra in cursa.
Vestea proasta despre o criza economica este ca nu exista solutii rapide si simple de iesire fara sa fie si fatale; iesirea din criza cere rezistenta si efort. Vestea buna este aceeasi.
Fat-Frumos, venit sa isi aleaga una dintre fetele Imparatului Rosu, a cerut sa faca selectia personal ca sa se asigure ca o alege pe cea mai cuminte dintre ele. A intrat cu cea mare intr-un iatac, si-a dat jos nadragii si a intrebat pe fata daca e familiara cu ceea ce se vede; fata a confirmat ca stie despre ce e vorba. Nepotrivindu-se fata cea mare standardului de cumintenie, Fat-Frumos a incercat cu fata mijlocie. In iatac a desfasurat acelasi ritual; fata mijlocie, si ea, a numit corect ceea ce i s-a aratat. Deja sceptic, Fat-Frumos a incercat si cu fata cea mica. Confruntata cu ce era de vazut, fata cea mica n-a stiut sa raspunda si apoi a rosit, fastacita.
Descrierea a 5 situatii posibile si recomandari despre solutionarea lor...
Un barbat avea o "cota de piata" prea mare, respectiv 50 cm. Greu de administrat... Tot incercand sa evite solutia chirurgicala, a ajuns la un vraci care i-a recomandat o solutie foarte, foarte neobisnuita:
Banii de la UE ne asteapta, noi stam si ii asteptam pe ei, deci s-ar zice ca la noi e buna pace si la vara cald...
Un copil s-a rugat lui Dumnezeu pentru doua lucruri: sa poata pleca din satul sau amarat ca sa isi fac un rost la oras si, respectiv, sa castige la loto. A doua zi, un negustor de la oras a trecut pe acolo si i-a propus sa il insoteasca si sa lucreze in pravalia lui. Recunoscator, tanarul s-a purtat de atunci foarte corect si ca un drept-credincios. Dupa o vreme a rugat din nou ceva pe Domnul:
Cadrul si principalele reguli care guverneaza schema de finantare nerambursabila pentru dezvoltarea regiunilor rurale din Romania.
Pentru ilustrare: Un taran, mergand pe camp, vede pe jos cu mare surpriza un pestisor de aur. Si, daca asta nu era minune destul de mare, pestisorul se uita in sus si incepu sa si vorbeasca:
10 sfaturi care aduc bunastare in firma, toate gratis.
Pe patul de moarte, batranul McDonald destainuie fiului sau secretul succesului in afaceri:
- Sa faci ca mine, fiule, si are sa-ti fie bine! Eu am fost toata viata mea onest si m-am tinut de cuvantul meu. De cate ori am zis "Iau!", am luat. Si de cate ori am zis "Dau!", am zis.
Jocul pentru granturi de la UE incepe; stim regulile? Unii stiu cum e cu banii cadou:
Vine vara si ne indeamna sa ne gandim ca la toamna o sa fie vin, iar la iarna frig...
Pentru afaceri si mai bune la toamna, ne trebuie intai o vacanta reusita. Te asteptam cand (iti) revii, cu propuneri de afaceri tot mai bune.
Este vremea consultantilor. Echipa de consultanti si prieteni de la BusinessMachine are sa va asiste in toate sau in oricare dintre fazele dezvoltarii afacerii dumneavoastra, tinand detaliile sub control, facand riscurile abordabile, pozitionandu-va pentru succes.
Contati pe noi ca si consultanti si prieteni pentru extinderea afacerilor. Despre BusinessMachine si cum facilitam in mod eficient si prietenos dezvoltarea afacerilor pentru organizatii ca a dumneavoastra.
Greu lucru sa traiesti intr-o tara asa plina de oameni talentati si priceputi...
Marti seara am fost invitat la o emisiune TV. S-a dezbatut in direct tema accesului la bani de la UE. Se contura treptat concluzia ca fara sprijinul unei firme de consultanta e mai bine sa uiti.
Un telespectator a sunat si a intrebat cat ia o firma de consultanta.
- Pai - am zis eu - uitati, preturi cam asa se practica...
- Vai, imi luati atatia bani... pai e frumos asa...? Sa castigati atatia bani pe spinarea noastra...?
Intre usi metalice si dale pentru gradina, te sfatuim sa alegi o bere si un colac.
Trei permise de acces gratuit la targul international de amenajari interioare, finisaje, pardoseli, usi, ferestre, decoratiuni, deschis la Romexpo intre 23 si 27 mai, in valoare de 27 RON.
Cateva istorioare despre cum "eficienta" este uneori numele de scena al zgarceniei, istorioare din care ne dorim sa invatam cate ceva si sa aplicam apoi invataturile la realitatea de azi a firmei:
Lumea internetului este bine reprezentata de Second Life, care nu se cheama asa pentru ca merita doar prioritatea a doua in comunicare, ci pentru ca aparut mai de curand. Dar asta e o calitate...
E nevoie de doi pentru tango. E nevoie de doua parti pentru a comunica. Daca cele doua parti sunt si pricepute la ceea ce fac, dansul iese bine, comunicarea face minuni. Daca nu, orice necaz devine posibil...
Trei permise de acces gratuit la expozitia internationala de materiale si sisteme pentru constructii deschisa la Romexpo intre 17 si 21 aprilie, in valoare de 3 x 9 = 27 RON.
JOCUL E SIMPLU:
Jurnalistii sunt, sau incearca sa fie, niste buni profesionisti, sa-si faca treaba cat pot de bine, ca si noi toti. Daca intelegem ce treaba au ei de facut, care le sunt prioritatile si ce asteapta de la noi, vom avea cu siguranta o mai frecventa si mai buna prezenta in media.
Seria Start-Up – episodul II: Vrei sa incepi o afacere... dar ce fel de afacere sa fie?
Doi sultani stau de vorba :
- Ali, tu cum alegi, seara, cu care dintre cele treizeci de concubine ale tale sa te culci?
- Eh, simplu, arunc peste ele o galeata cu apa rece si o aleg pe cea din care iese cel mai mult abur!
Am aflat in numarul trecut din "Seria Start-Up" de la BusinessMachine ca o companie trebuie sa se astepte in primul an de functionare sa fie pusa in fata a trei teste majore:
• tentatia infidelidatii fata de conceptul initial,
• proba fortei financiare,
• testul dimensiunii pipe-line-ului.
Am aflat tot acolo si ce trebuie facut ca sa trecem cu bine testele si sa supravietuim primului an. [Citeste GoToMarket #27 - Sfaturi pentru start-up]
Am presupus atunci ca tinerii antreprenori luasera deja decizia despre profilul afacerii in care s-au lansat. Dar cum oare isi alege un viitor antreprenor ce anume ar fi cel mai bine sa faca viitoarea sa companie? Si ce anume sa nu faca...? Cum sa aleaga dintre atatea optiuni...? Ca si cu haremul de mai sus, exista si in acest caz o metoda simpla pentru a face alegerea cea mai buna si in cunostinta de cauza. Metoda cere insa un pic de rabdare, trebuie aruncate mai multe galeti de apa...
Scotienii sunt vestiti pentru atentia lor la eficienta oricarei cheltuieli; de aceea imi place sa cred ca ei au inventat PR-ul...
La Radio Erevan
Intrebare: De ce nu se pot creste vanzarile de frigidere in Scotia?
Raspuns: Clientii nu vor sub nici o forma sa creada ca la inchiderea usii chiar se stinge lumina...
Aproape intotdeauna cand incepeti sa-i vorbiti clientului sau managerului dvs. despre o actiune de marketing pe care vreti sa o puneti in practica, totul se reduce la un singur lucru: "Ce-mi va aduce acea actiune, ce impact va avea acel lucru asupra business-ului curent si cat va costa ca sa implementezi acel plan?". Cu alte cuvinte, totul se reduce la a demonstra eficienta actiunii de marketing pe care o propuneti. In cele ce urmeaza, ne propunem sa va ajutam in acest demers si sa va furnizam argumente pe care sa le prezentati atunci cand vorbiti despre PR.
Un start-up poate fi definit ca un vis cu 2% sanse de reusita. Pentru start-up-ul dvs. pronosticul e mai bun, desigur...
Motto: “Oamenii invata din greseli; oamenii destepti invata din greselile altora.”
Deschidem cu acest articol un serial de sfaturi, recomandari si – mai ales - invataturi din greselile vazute la altii, pentru antreprenori in devenire sau aflati la inceput de drum.
Pe cine iubeste presa? Pe cine merita, desigur. Cum facem sa meritam si noi?...
Un om s-a prezentat la medic pentru ca se simtea tot mai rau. Doctorul l-a examinat si i-a recomandat si un set de analize inainte de a se pronunta, asa ca l-a rugat sa revina intr-o saptamana. La termen, omul intra in cabinet si medicul, foarte amabil, il invita pe un fotoliu, ii ofera o apa minerala si in cele din urma ii spune:
Cow-boys Vs. indieni, furnica Vs. elefant, gazele Vs. tigri... uneori diferentele sunt mai evidente, alteori confuzia persista mai mult si ne poate face sa cheltuim mult mai mult decat am vrea si decat ne-ar trebui...
Pentru a face afaceri nu exista doar un singur mod. Sunt mai multe, si nu neaparat unele bune si altele rele, ci doar diferite.
Un roman si un neamt calatoreau impreuna cu trenul spre Bruxelles. Dupa o vreme, romanul isi scoate ceva sa manance. Pune pe masa branza si slana, o ceapa, un castravete si, pentru desert, un pepene. Neamtul, intrigat, arata spre ceapa:
Uneori, traseul pe care il urmeaza un concept de business si numele sau pana sa devina (sau nu) un brand este de-a dreptul incredibil.
Acest articol este despre cum un brand poate realiza lucruri incredibile. Ca de obicei, istorioara din deschidere ne va ajuta sa argumentam mai bine tema centrala a articolului.
In seara de Ajun, o tanara adusa in pragul disperarii de esecurile in lant din viata ei in anul care se termina, ratacea fara tinta, infometata si infrigurata prin viscolul cumplit de pe strazi. Deodata, se opreste speriata pentru ca in fata i-a aparut silueta inalta si plina a lui Mos Craciun, ducandu-si sacul voiniceste.
Un articol despre marketeri, adresat marketerilor sau celor care au preocupari si interese in aceasta arie a realitatii...
In deschiderea acestui articol vom apela la un banc cu personaje cunoscute; speram ca o sa ne scuze cititorii mai sensibili, deoarece il prezentam ca argument pentru o cauza nobila:
Moise s-a dus la Dumnezeu ca sa ceara un sfat pentru a aduce pe calea dreapta poporul sau, care nu mai asculta si tare nu ii mergea bine. Si atunci i-a zis Dumnezeu lui Moise: "O porunca iti voi da tie pentru acest popor ca sa o urmeze si sa traiasca bine". Iar Moise a intrebat umil: "Dar, Doamne, cat ne costa porunca aceasta, caci noi suntem saraci?" "Nimic" zise Domnul. “Nimic? Atunci da-ne 10!” a raspuns Moise.
Ce post de radio asculta managerii interesati de solutii bune si ieftine pentru bunul mers inainte al firmelor lor? Unul cu totul special...
Partea I a articolului a argumentat ca “o companie nu investeste in marketing pentru ca are bani ci are bani pentru ca investeste in marketing” si a stabilit ca exista 60 de functii de care este nevoie pentru ca marketingul dumneavoastra sa functioneze corect [Citeste prima parte]
Partea a doua a articolului v-a prezentat lista celor 60 de functiuni de marketing pe care trebuie sa le asigurati pentru compania dumneavoastra si a argumentat ca echipa unui furnizor de servicii de marketing poate asigura aceasta lista sigur, cu competenta si profesionalism. [Citeste partea a doua]
Partea a treia (si ultima) a articolului:
Ce trebuie sa asteptati de la echipa dvs. de marketing? Nu multe, dar nici putine. Pe scurt, ar trebui sa va faca numele (si renumele) cunoscute si asociate cu valori pozitive, si ar mai trebui sa dea de lucru vanzatorilor. Asta ar fi CE, dar stiu ei CUM sa faca asta?
Cat ar trebui sa coste echipa dvs. de marketing? Si ce ar trebui sa faca de acesti bani?
Iata un banc relevant:
“Un trib de canibali a prins un prost, un destept si un norocos.
I-au mancat pe toti trei pentru ca le era foame si nu aveau timp de bancuri.”
Pentru ca timpul ne preseaza pe toti si n-avem de fapt timp de bancuri, iata, la modul cel mai serios, cum sa aflati 3 lucruri esentiale despre echipa dvs. de marketing:
Dezbaterea despre oul Vs. gaina este de fapt o dilema a numelui. Ea poate fi transata de felul in care PUI numele.
Vanzarea se poate invata? Parerile sunt impartite. Unii zic ca da, altii zic ca vanzator te nasti... sau nu... Indiferent de optiune, unele tehnici sigur se pot deprinde cu usurinta.
Iata un exemplu de tehnica ce se poate invata si exersa: 12 pasi catre o prezentare (scrisa sau vorbita) de nerefuzat.
Motto:
Un tanar la inceput de drum in afaceri intreaba un batran miliardar cum a obtinut acest succes.
"Ei bine, fiule, era in 1936...
Simtul ritmului si sincronizarea buna a actiunilor managementului asigura pentru firma un cash flow sanatos, adica bani.
Intrebare: Doi soricei se uitau unul la altul printr-o teava dreapta, lunga de 1m. Cei doi soricei nu se vedeau unul pe altul. De ce, oare…?
Raspuns: Pentru ca unul se uita Luni si altul Joi.
Cand compania dvs. este bine sincronizata cu nevoile pietei sau clientelei pe care o serveste, prospectii vin, cumpara si banii curg.
Succesul in afaceri este primul obiectiv al oricarei companii. In ce masura este succesul dependent de deschiderea spre schimbare, spre adaptare continua?
Am auzit prima oara zicerea inteleapta din titlu, clasica de altfel, in primavara lui 1996 intr-o prelegere despre dezvoltarea afacerilor internationale, tinuta de consultantul american Robert Luzar colectivului de conducere al unei importante companii din Timisoara.
Daca omul dvs. de marketing este prieten la catarama cu omul dvs. de vanzari, ies la bere impreuna si isi petrec vacante impreuna, aveti o mare problema. De ce? Pentru ca prioritatile lor opuse ar trebui sa ii tina pe ei la oarecare distanta unul de altul, dar sa mentina in acelasi timp firma in mers. La fel de disfunctional este, insa, sa se distanteze prea tare unul de altul...
In anul acesta, cheia supravietuirii pentru marketeri va fi apropierea de vanzari.
Finantatorii, fie ei banci, fonduri de investitii, investitori particulari, granturi nationale, programe de finantare nerambursabila sunt interesati sa-si puna banii la lucru in proiecte aducatoare de castig pentru ei, pentru ca din asta traiesc. De ce nu ar finanta ei chiar proiectul dvs.?
Au existat, exista si vor exista o multime de finantatori si de programe de finantare. Au mai existat, exista si vor exista o multime de organizatii care cauta finantare pentru proiectele lor de extindere a operatiunilor. Intersectia acestor multimi ar trebui sa o constituie proiectele finantate.
Realitatea nu este chiar atat de simpla.
De prea multe ori am intalnit in firme indivizi blazati si demotivati, fara nici un interes fata de performanta la locul de munca si fara nici un sentiment de aliniere a prioritatilor personale la obiectivele organizatiei...
“Scopul meu in viata nu este de a-mi face oamenii fericiti ci de a genera profit”. Asa ne-a spus odata un patron si manager, in timpul discutiilor preliminare demararii unui proiect de consultanta pentru re-engineering-ul organizatiei sale.
Omul nostru apelase la serviciile de consultanta ale echipei BusinessMachine tocmai pentru ca simtea ca profitul ar putea sa fie mai mare si ceva il tinea in loc.
Inca 10 tehnici eficiente de promovare a web-site-ului:
Tehnicile #21 - 30
Dintre multele tehnici de promovare internationala a web site-ului companiei dumneavoastra, va prezentam pe scurt 30 pe care le consideram importante, grupate pe tehnici traditionale, proactive, bazate pe link-uri, pe motoarele de cautare, pe e-mail sau pe reclama platita.
A. Tehnici bazate pe link-uri
B. Tehnici bazate pe motoarele de cautare
C. Tehnici bazate pe reclama platita
D. Tehnici traditionale
E. Tehnici bazate pe e-mail
F. Tehnici proactive
Sunt multe tehnici pe baza de link-uri, pe baza de motoare de cautare, dar si tehnici mai putin traditionale si cu efecte imediate...
Tehnicile #13 - 20
Dintre multele tehnici de promovare internationala a web site-ului companiei dumneavoastra, va prezentam pe scurt 30 pe care le consideram importante, grupate pe tehnici traditionale, proactive, bazate pe link-uri, pe motoarele de cautare, pe e-mail sau pe reclama platita.
A. Tehnici bazate pe link-uri
Un grupaj de tehnici de promovare a web-site-ului dvs., menite sa va aduca trafic suplimentar, adica prezenta in piata, prospecti si clienti mai multi...
Prima parte: tehnicile #1 - 12
Dintre multele zeci de tehnici de promovare internationala a web site-ului companiei dumneavoastra, va prezentam pe scurt 30 pe care le consideram importante, grupate pe tehnici traditionale, proactive, bazate pe link-uri, pe motoarele de cautare, pe e-mail sau pe reclama platita.
Iata in cele ce urmeaza cele 7 caracteristici ale unei felicitari ideale.
In spatele organizatiilor sunt oameni, de aceea felicitarile la ocazii speciale au un aport major in mentinerea unor relatii importante. Anual cheltuim zeci, sute sau mii de euro pe “campanii” de urari de sezon, de cele mai multe ori prin mijloace traditionale. Despre costurile acestora stim tot, despre necesitatea acestor campanii nu mai trebuie sa fim convinsi, despre impactul felicitarii traditionale, din carton, nu stim prea multe, insa.
Cum facem sa stim daca resursele investite in marketing sunt puse la treaba eficient? Iata in continuare ce ar trebui sa se intample cu afacerea, daca marketingul ar merge bine.
Oare echipa dumneavoastra de marketing face cele ce ar trebui sa faca? Daca ii intrebam pe ei, vor spune cu siguranta ca DA! Fac ei ceva in plus fata de ce ar trebui sa faca? Fac ei ceva in minus? Dar ce ar trebui, de fapt, sa faca? Cum facem sa stim...?
Nimic nu se compara cu contactul direct intre oameni. Targurile si expozitiile fac acest lucru posibil. Puteti sa va faceti mult bine daca va faceti treaba bine la targ dar si mult rau daca nu. Iata 20 de greseli posibile la un targ...
Un posibil model de urmat, in 12 pasi simpli, pentru constructia unei propuneri greu sau chiar imposibil de refuzat...
Model de vanzare in 12 pasi (mesaj scris sau vorbit)
Fie ca va place sau nu, angajatii dvs. detin cheia succesului dvs. Examinarea unor fapte simple argumenteaza in favoarea acestei afirmatii.
Fara a face prea mult recurs la teorie, pe care deja o stiti sau o puteti rapid completa din biblioteca, de vreo treizeci de ani se poarta in lumea managementului si a afacerilor conceptul de “echipa”. Conducerea afacerilor in era post-industriala se bazeaza tot mai mult pe echipa si, mai mult, in anii din urma conceptul a fost perfectionat prin adaugarea unui atribut nou – acum vorbim despre “echipa performanta”.
Esti marketer? Iata lista celor 60 de functiuni de marketing pe care trebuie sa le asiguri pentru companie. Verifica lista si afla ce ai de facut pentru a-ti creste cota de respect ca marketer in firma.
Wizard-ul de scriere de propuneri de finantare care va fi disponibil la BusinessMachine in curand are sa faca munca in locul dvs. Pana atunci, elementele esentiale sunt prezentate in continuare...
Au existat, exista si vor exista o multime de finantatori si de programe de finantare. Au mai existat, exista si vor exista o multime de organizatii care cauta finantare pentru proiectele lor de extindere a operatiunilor. Intersectia acestor multimi ar trebui sa o constituie proiectele finantate.
... si cum poate fi ea evitata, limitand astfel riscurile la care este expusa firma dumneavoastra
In era competitiei totale, adica azi, managerii care isi propun sa ramana castigatori fac uz de toate resursele la indemana pentru a se diferentia si a-si asigura noi avantaje competitive. Extinderea afacerilor in piete noi este intotdeauna o provocare, cere intotdeauna examinarea de aspecte noi, complexe si masurarea de riscuri.
Accelerated sales
"There is no such thing as good or bad salespeople; there's only people who sell and people who get sold."
Fast access to new markets
"Companies do not invest in marketing and sales when they are successful, they are successful when they invest in marketing and sales."
Middle-management: team leaders are important
"The overall results of the business depend on how well middle-management performs."
P4P (pay for performance) - an engine for productivity
"The most modern and efficent compensation system, equally preferred by the employees and the business owners."
#78: Dupa lege, religie, ratiune si emotii, ce mai cumparam?
Omul mileniului III se percepe pe sine tot mai mult drept un individ unic și irepetabil, cu personalitatea și sensibilitățile sale, care îl definesc ca om. Surprinzător – sau nu – oamenilor pare să le fie bine așa, acest nou comportament, ne-rațional și bazat preponderent pe EMOȚII nu este și disfuncțional. Realitatea obiectivă însă nu se schimbă, doar percepția noastră despre ea. Acceptând emoțiile, sentimentele și dorințele drept ceea ce sunt nu trebuie, totuși, să devenim o țintă și mai ușoară tehnicilor consumeriste îndreptate asupra noastră.
Cât de liber mai decidem? [citeste tot]